Suroviny (3 porce):
- 3 vejce
- 2 mrkve
- 1 středně velká řepa
- Meduňka, máta
- Máslo
- 2/3 hrnku rýže (jasmínová nebo basmati)
- 1/2 hrnku pšenice (případně ječmenu, žita, ovsu, špaldy)
- Sůl
Příprava:
Pšenici (případně jiné obilí) zalijeme 1 – 2 hrnky vody a povaříme asi 30 – 40 minut, tak, aby byla měkká a křupavá, ale ne rozvařená. Poté slijeme zbytek vody. Rýži zalijeme vrchovatým hrnkem vody a vaříme 10 – 15 minut, až je rýže měkká. Rýži pak můžeme s pšenicí buď smíchat, nebo dát obě přílohy zvlášť. Na pánvi rozpustíme máslo a přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a řepu, osmahneme asi 5 – 10 minut, aby změkly, poté přidáme na kousky nakrájené lístky čerstvé máty a meduňky a ještě pár minut osmahneme. Nakonec připravíme na másle míchaná vejce, případně volská oka a osolíme je.