Základem léčby je Qi [čchi] ukryta uvnitř jako poklad.

Prof. Bai Yunqiao

Gu Zheng dieta

Základní charakteristika diety:

Základem této diety je výrazné omezení příjmu potravin, které podporují mikroorganismy, čínskou terminologií nazývané jako Gu [ku], v našem těle. Nejedná se tedy o vyváženou stravu dle zásad Tradiční čínské medicíny, ale dočasnou přísnou dietu, kdy se zcela či z většiny omezí příjem potravin, které obsahují mikroorganismy, případně jsou pro ně silným zdrojem energie. Jedná se tedy o:

  • cukr
  • kynuté, kysané, kvašené a fermentované potraviny
  • potraviny s ušlechtilou plísní
  • konzervované potraviny a jídla z předchozího dne

Délka a přísnost diety závisí na zdravotním stavu člověka, nejméně 3 měsíce, v závažnějších případech více než rok.

Nulová tolerance potravin:

  • Cukr – včetně medu, obilných sirupů, čokolády
  • Ocet
  • Mléčné výrobky – zejména kysané – jogurt, tvaroh, kysaná smetana,
    sýry – zejména zrající a plísňové
  • Uzeniny – zejména  s ušlechtilou plísní
  • Pečivo a kynutý jídla, droždí
  • Ořechy – zejména arašídy, případně ořechy napadené plísní
  • Alkohol – pivo, víno, destiláty
  • Konzervy a konzervované potraviny, polotovary
  • Čaj puerh
  • Sójová, rybí, ústřicová omáčka
  • Nakládané zelí, kvašené okurky
  • Houby – čerstvé i sušené
  • Sušené ovoce
  • Krevety, mořské plody
  • Ostružiny
  • Sušenky, musli
  • Probiotika

Občas lze jíst:

  • Sladké ovoce
  • Výrobky ze pšenice (těstoviny, bulgur)
  • Kuřecí a kachní maso (čerstvé)
  • Ryby
  • Máslo
  • Včerejší jídlo

 

Co tedy jíst:

Ovoce:

Nepříliš sladké ovoce – citrón, limetka, grapefruit, pomelo, jablka, avokádo, bobulové ovoce, ananas, granátové jablko

Zelenina:

Česnek, cibule, pórek, celer, mrkev, brambor, ředkvičky, okurky, řeřicha, řapíkatý celer, dýně, čekanka, hlávkový salát, kapusta, hlávkové zelí, brokolice, lilek, špenát

Maso:

Jehněčí, vepřové – jíst čerstvé, týž den, co bylo zakoupeno. Hovězí pouze pokud není uzrálé.

Obilniny:

Rýže, slzovka, jáhly, pohanka, ječmen

Ostatní:

Fazole mungo, adzuki, červená či klasická čočka, tofu, vejce, koření (chili, pepř,…), sůl, zázvor, olivový olej

 

Čím nahradit „zakázané“ potraviny:

  • Cukr – přírodní sladidla na bázi stévie
  • Sladkosti – obilné kaše jsou přirozený zdroj sladké chuti, pro nutnost „pozobávání“ je možné připravit slzovku či cizrnu.
  • Těstoviny – použít rýžové těstoviny, případně pohankové či kukuřičné těstoviny.
  • Mouku – rýžová, pohanková, kukuřičná nebo amarantová mouka, z těchto je možné připravit bezpšeničné těsto.
  • Pečivo – vařená pohanka, rýže, cizrna, vyjímečně lze použít rýžové racio chlebíčky nebo kukuřičný křehký chléb.
  • Ocet – citrónová či limetková šťáva
  • Kečup – salát z cibule, rajčat, limetkové šťávy
  • Mléko – rýžové mléko
  • Sýry – tofu
  • Kávu – zelený, černý či olong čaj, bylinkové čaje, jerlínový čaj