Kustovnici jde přidat takřka do každé sladké kaše, je základem pro výživu yinu jater a ledvin. Tento recept je více zaměřený právě na výživu yin, pro lidi s výraznou vlhkostí je vhodné snížit množství banánu, kustovnice a ovesných vloček.
Suroviny (2-3 porce):
- 1/3 hrnku rýže (jasmínová nebo kulatozrnná)
- 1/3 hrnku ovesných vloček
- 1 – 2 pl kustovnice
- 10 – 15 ks kešu ořechů
- 1 ks banánu
- Skořice, kardamom
- Hroznové víno či jiné ovoce (broskev, hruška, jablko)
- Med, slad
Příprava:
Den předem namočíme vločky ve vodě (aby změkly) a zvlášť rozvaříme rýži s ořechy 30 – 45 minut. Ráno pak k vločkám přidáme kustovnici, povaříme 5 min, přidáme rozvařenou rýži a banán nakrájený na kolečka a společně dalších 5 min vaříme. Rychlejší varianta je pak rýži i vločky zalít ráno 1,5 – 2 hrnky vody, přidat na kousky nalámané ořechy a povařit 10 – 15 minut. Potom přidat banán a kustovnici a povařit dalších 5 min.
Lehce posypeme kardamomem, o něco více skořicí, rozmícháme, posypeme nakrájeným ovocem a dosladíme medem či jiným sladidlem.