Základem léčby je Qi [čchi] ukryta uvnitř jako poklad.

Prof. Bai Yunqiao

Rýžovo-jáhlová kaše s řepou

Netradiční kombinace, která stojí za vyzkoušení. Najemno nastrouhaná a osmahnutá řepa s brusinkami překvapí sladkou a příjemnou chutí. Pro ty, co nejí častěji řepu, ať se neleknou, když další den budou čůrat červeně…

Suroviny (2-3 porce):

  • 1/3 hrnku rýže (jasmínová nebo kulatozrnná)
  • 1/3 hrnku jáhel
  • 5 ks vlašských ořechů
  • Silnější plátek másla
  • 2 – 3 pl brusinek
  • 1 dcl sójového mléka
  • 1 – 2 středně velké řepy

Příprava:

Jáhly spaříme horkou vodou (tím odstraníme jejich hořkost), přidáme rýži (v případě, že máme již předem rozvařenou rýži, tak ji přidáme až ke konci), sójové mléko a zalijeme asi 2 hrnky vody. Vaříme 15 – 20 minut, konzistenci kaše si upravíme podle chuti (přilijeme nebo vyvaříme vodu). Pro rychlejší přípravu je možné použít jenom rozvařenou rýži. Nastrouháme na jemno řepu a dáme na pánev. Osmahneme na másle asi 5 – 10 min až je řepa měkká, přidáme brusinky a ještě chvíli prohřejeme na pánvi. Podáváme zvlášť ke kaši.

Na másle opražíme asi 2 minuty na kousky nalámané ořechy (pozor, ořechy se velice náhle spálí), kterými pak posypeme rýži.

Tradiční čínská medicína - snídaně 4