Základní charakteristika diety:
Základem této diety je výrazné omezení příjmu potravin, které podporují mikroorganismy, čínskou terminologií nazývané jako Gu [ku], v našem těle. Nejedná se tedy o vyváženou stravu dle zásad Tradiční čínské medicíny, ale dočasnou přísnou dietu, kdy se zcela či z většiny omezí příjem potravin, které obsahují mikroorganismy, případně jsou pro ně silným zdrojem energie. Jedná se tedy o:
- cukr
- kynuté, kysané, kvašené a fermentované potraviny
- potraviny s ušlechtilou plísní
- konzervované potraviny a jídla z předchozího dne
Délka a přísnost diety závisí na zdravotním stavu člověka, nejméně 3 měsíce, v závažnějších případech více než rok.
Nulová tolerance potravin:
- Cukr – včetně medu, obilných sirupů, čokolády
- Ocet
- Mléčné výrobky – zejména kysané – jogurt, tvaroh, kysaná smetana,
sýry – zejména zrající a plísňové - Uzeniny – zejména s ušlechtilou plísní
- Pečivo a kynutý jídla, droždí
- Ořechy – zejména arašídy, případně ořechy napadené plísní
- Alkohol – pivo, víno, destiláty
- Konzervy a konzervované potraviny, polotovary
- Čaj puerh
- Sójová, rybí, ústřicová omáčka
- Nakládané zelí, kvašené okurky
- Houby – čerstvé i sušené
- Sušené ovoce
- Krevety, mořské plody
- Ostružiny
- Sušenky, musli
- Probiotika
Občas lze jíst:
- Sladké ovoce
- Výrobky ze pšenice (těstoviny, bulgur)
- Kuřecí a kachní maso (čerstvé)
- Ryby
- Máslo
- Včerejší jídlo
Co tedy jíst:
Ovoce:
Nepříliš sladké ovoce – citrón, limetka, grapefruit, pomelo, jablka, avokádo, bobulové ovoce, ananas, granátové jablko
Zelenina:
Česnek, cibule, pórek, celer, mrkev, brambor, ředkvičky, okurky, řeřicha, řapíkatý celer, dýně, čekanka, hlávkový salát, kapusta, hlávkové zelí, brokolice, lilek, špenát
Maso:
Jehněčí, vepřové – jíst čerstvé, týž den, co bylo zakoupeno. Hovězí pouze pokud není uzrálé.
Obilniny:
Rýže, slzovka, jáhly, pohanka, ječmen
Ostatní:
Fazole mungo, adzuki, červená či klasická čočka, tofu, vejce, koření (chili, pepř,…), sůl, zázvor, olivový olej
Čím nahradit „zakázané“ potraviny:
- Cukr – přírodní sladidla na bázi stévie
- Sladkosti – obilné kaše jsou přirozený zdroj sladké chuti, pro nutnost „pozobávání“ je možné připravit slzovku či cizrnu.
- Těstoviny – použít rýžové těstoviny, případně pohankové či kukuřičné těstoviny.
- Mouku – rýžová, pohanková, kukuřičná nebo amarantová mouka, z těchto je možné připravit bezpšeničné těsto.
- Pečivo – vařená pohanka, rýže, cizrna, vyjímečně lze použít rýžové racio chlebíčky nebo kukuřičný křehký chléb.
- Ocet – citrónová či limetková šťáva
- Kečup – salát z cibule, rajčat, limetkové šťávy
- Mléko – rýžové mléko
- Sýry – tofu
- Kávu – zelený, černý či olong čaj, bylinkové čaje, jerlínový čaj