Bulguroto či rizoto je spíš než snídaně lehký oběd nebo večeře.
Suroviny (3 porce):
- 200 q bulguru (případně rýže)
- 1-2 cibule (červená)
- Olivový olej
- Sušená rajčata 5ks
- Olivy (hrst)
- 1 paprika
- 1 mrkev (malá)
- Parmezán
- Tymián, oregano
- Sůl
Příprava:
Zvlášť uvaříme bulgur: bulgur zalijeme vodou, aby voda byla asi 1 cm nad bulgurem, povaříme 3-5 minut a necháme asi 15 minut dojít, až změkne. Místo bulguru je možné uvařit či upéct i rýži.
V pánvi na rozpáleném olivovém oleji necháme zesklovatět cibulku. Přidáme nakrájenou papriku a mrkev na nudličky nebo kostky, osmahneme. Přidáme pokrájená sušená rajčata, nakrájené olivy (na kolečka), osolíme. Krátce povaříme a přidáme bylinky – tymián, oregano, ještě krátce osmahneme. Uvařenou směs smícháme s již připraveným bulgurem nebo rýží. Nakonec posypeme tenkými plátky parmezánu a podáváme.