Slzovka by neměla chybět v jídelníčku všech, co mají oslabenou slezinu (trávení) s případnou vlhkostí. Jablečný kompot pak vyživuje zejména žaludeční Yin, s kořením navíc i prohřívá.
Suroviny (3 porce):
- 1/3 hrnku slzovky
- 1/4 hrnku rýže (jasmínová nebo kulatozrnná)
- 1/4 hrnku pšenice (případně ječmenu, žita, ovsa, špaldy)
- 5 ks vlašských ořechů
- 2 – 3 jablka (případně hrušky či oboje)
- ½ – 1 ks skořice
- 5 – 10 ks hřebíčku
- 2 plátky citrónu
- Třtinový cukr
Příprava:
Slzovku, rýži a pšenici zalijeme asi 3 hrnky vody, přidáme na kousky rozlámané ořechy a vaříme 45 minut.
Jablka nakrájíme na kostičky, zalijeme 1/2 až 1 hrnkem vody, přidáme plátky citrónu, hřebíček a celou či mletou skořici. Přivedeme k varu, případně do 5 min povaříme, dosladíme třtinovým cukrem podle potřeby. Kompot i se šťávou pak dáme na hotovou kaši.